Det är ju som så, att bönor är ganska naturella och därför mångsidiga i köket. Den stora fördelen med Bönlands bönor är emellertid att de har bättre textur än andra färdigkokta bönor. Det går bra att hålla dem mellan tänderna utan att de faller sönder till gröt i munnen. En bönrätt vi verkligen rekommenderar, och som vi gillar att bjuda på är den mexikanska stapelröran frijoles refritos/refried beans. Passar till tacos eller som tillbehör till grillat. För den rätta karaktären ska det vara just rökt paprikpulver. Fler recept längre ned.

Krispig Grönsallad med rostade rotfrukter, pocherat ägg och svarta bönor i
brynt smör, 4 personer


350 gram rödbetor, skalade i klyftor
350 gram rotselleri, skalad i bitar
1 hel vitlök, delad på mitten
4 msk rapsolja, neutral smak
flingsalt
1 salladshuvud, Nouvelle
50 gram rucola
4 ägg
1 burk Bönland svarta bönor (410 gram)
ca 75 gram smör
Topping – färsk timjan & ringlad rapsolja


GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
2. Lägg klyftade rödbetor, rotselleri och 1 hel delad vitlök i en ugnssäker form. Ringla
över rapsolja och flingsalt, blanda om. Rosta i ugnen, ca 40 minuter tills de mjuknat
men fortfarande har visst tuggmotstånd.
3. Under tiden- skölj salladshuvudet och bryt i mindre bitar.
4. Koka upp vatten i en rymlig kastrull. Tillsätt 1 tsk salt och 1 msk ättika. Ta av från
värmen och lägg i äggen, en åt gången, som var och en stjälps från en liten skål. Låt
pocheras i ca 4 ½ minut. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av.
5. Lägg smöret i en kastrull och låt koka upp och brynas till karamellig smak i några
minuter.


Vid servering

1. Ta fram ett stort uppläggningsfat, lägg upp salladsbladen och rucola i botten, samt
vitlöken och rotfrukterna.
2. Lägg de avrunna och sköljda svarta bönorna i kastrullen med varmt brynt smör, rör
om.
3. Ringla bönorna i smör på rotfrukterna, lägg sedan på de pocherade äggen. Toppa
med färsk timjan, några droppar olja och nymortlad svartpeppar.



Bönpilaff med smak av citron, svensk hårdost, färsk spenat och rostade
hasselnötter, 4 personer

2 små gula lökar
3 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
Mathavre/kvarngryn/nakenkorn/nakenhavre för 4-5 portioner
150 gram färsk spenat
1 burk Bönland bruna bönor (410 gram)
1 citron, finrivet skal
3 msk rapsolja
ca 100 gram hyvlad stark hårdost, t.ex. vällagrad Svecia, Almnäs Tegel eller Västerbottenost
1 ½ dl rostade och blancherade hasselnötter, hackade
färsk timjan
Frisk citron crème fraiche
2 ½ dl crème fraiche
Saft ozh zest från en halv citron
1 tsk honung
salt/peppar


GÖR SÅ HÄR
1. Finhacka de gula lökarna och stek med olja tills de får färg i en rymlig stekpanna.
2. Koka upp Mathavre tillsammans med en buljongtärning enligt anvisningarna på
paketet.
3. Lägg ner den färska spenaten i det stekta lökhacket och låt stekas några minuter.
4. Ta fram en skål och lägg i de avrunna och sköljda bruna bönorna.
5. Finriv citronskal och vänd om bönorna i, droppa rapsolja däri, salta och peppra efter
behag.
6. Hyvla osten med en osthyvel och lägg i en skål.
7. Blanda ingredienserna till citron Crème fraichen, smaka av.
8. Då Mathavren är kokt, låt rinna av och svalna ngt, lägg i stekpannan med bruna bönor
och hälften av Västerbottenosten och rör om.


Vid servering
Lägg upp pilaffen på ett på uppläggningsfat, toppa med hackade hasselnötter, färsk timjan
och en klick citron crème fraiche.
Servera gärna tillsammans med nybakade bönbaguetter


Chokladmaräng med gräddfraiche och rabarberkompott
4-6 maränger


Maräng
1 dl spad av Bönland vita bönor (ca 1 dl från 1 burk)
1 tsk äppelcidervinäger
1 ½ dl strösocker
2 tsk kakao

Rabarberkompott
ca 250 gram rabarber, i småbitar - färsk eller fryst
3 msk vatten
1 ½ dl strösocker
GräddFraiche
2 dl grädde
2 dl grekisk yoghurt
1 tsk vaniljpulver

Dekor – kakaopulver


GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
2.Sila en burk med vita bönor och häll upp bönspadet i en ren, rymlig bunke.
3. Vispa bönspadet tillsammans med äppelcidervinägern i några minuter till vitt och fluffigt.
4. Häll i sockret, lite i taget, och vispa några minuter till. Vänd sedan ner kakaon med
försiktighet.
5. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper och fördela smeten i 4 – 6 maränger. Se till att de
har gott om plats på plåten då de kan växa i ugnen.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 20 minuter. Låt stå kvar i ugnen då värmen
stängs av.
7. Ta fram en liten kastrull och lägg ner rabarbern, vatten och strösocker, låt koka ihop några
minuter tills de mjuknat men fortfarande har bitar kvar.
8. Vispa upp grädden i en skål, vänd ner den grekiska yoghurten och vaniljpulvret.


Vid servering
Placera marängerna med försiktighet på assietter, toppa med gräddfraiche och
rabarberkompott och pudra kakaopulver över.


Kalljästa bönbaguetter
4 st


50 gram jäst
5 dl vatten, kallt

1 msk salt
3 msk rapsolja

150 gram Bönland vita bönor, avrunna och sköljda
12 dl Vetemjöl Special


GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en rymlig bunke.

2. Häll på vattnet och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt salt, rapsolja och vita bönor.
3. Häll på mjölet och arbeta degen väl i ca 5 minuter till en lagom fast deg. Pudra lite mjöl
över.

4. Ställ bunken i en stor plastpåse och låt jäsa över natten i kylskåpet.

På morgonen
1. Sätt ugnen på 225 graders varmluftsugn.

2. Stjälp upp den nattjästa degen på mjölat bakbord och forma till 4 baguetter, placera dem
gärna i baguetteformar med bakplåtspapper underst. Tvinna degen till snurrade baguetter.
3. Låt jäsa i 35 minuter.

4. Strö lite mjöl över.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills de fått en krispig yta och är
genombakade.

Låt svalna på galler.